Nationale Militie - Geneeskundig Onderzoek
Handleiding tot de leer van het Militair Geneeskundig Onderzoek
§ 39. Beweegredenen tot simulatie
Onder de beweegredenen (of z. g. "motieven") tot misleiding van de thans behandelde soort 1) kan men in den soldaten-stand een belangrijk verschil aantreffen, naarmate de man behoort tot de opkomende dienstpligtigen, of tot de reeds dienenden. Deze onderscheiding kan medewerken, om ons de eerste gedachte aan de mogelijkheid van bedrog, in voorkomende gevallen, te doen opvatten.
Bij de dienstplichtigen toch zijn deze beweegredenen veeltijds meer duidelijk in het oog vallende en van een minder zamengestelden of verschillenden aard. Hunne meest gewone drijfveer is onwil om het ouderlijke huis te verlaten, of om den leertijd van hun ambacht of beroep te laten glippen. Dikwijls ook, doch vooral in tijd van oorlog, is het tegenzin in den krijgsmansstand of vrees voor de daaraan verbondene gevaren.
Bij reeds dienenden daarentegen kan men zoo veelsoortige motieven ontmoeten, dat wij deze duidelijkheids-halve zullen verdelen in die, welke eene geheele en die welke slechts eene gedeeltelijke vrijstelling bedoelen.
Noten bij dit artikel
1) Somtijds bestaan er geene bepaalde motieven; geene althans dan loutere eigenzinnigheid (z. g. caprice), of ook eenvoudige zucht ter navolging van anderen (imitatiezucht), wanneer die op eene voordeelige wijze gepasporteerd werden of gelukkig slaagden in het plegen van bedriegerij ten dezen.
2) Deze getals-verhouding, door Gavin voor Engeland aangegeven, komt ons voor onze vrijwilligers wel wat te groot voor.
3) Bij geregtelijk onderzoek van gepleegde mishandelingen toch pleeg de straf des te zwaarder te worden, hoe langer de behandeling duurde; bijv. wanneer die langer duurde dan 22 dagen werd die vroeger crimineel, in plaats van eenvoudig correctioneel.

§ 38. Ziekte-vormen daaraan dienstbaar | Inhoudsopgave | § 40. Vermoeden daarvan |
